Naan uit de pan.

Ingrediënten:
voor 4 stuks: 230 gram tarwebloem let bij aankoop er op dat het een eiwitpercentage van minimaal 12% bevat , 1/2 tl zout, 2 el biologische volle yoghurt, 15 gram verse gist, 1 ei, 4 el lauwwarme melk, 1 tl gemalen koriander ketoembar, 1 tl gemalen komijn, 1 el zonnebloemolie + wat extra voor het bakken

Bereiding:
Roer in een klein kommetje de gist romig in de melk en laat het een kwartiertje staan. Zeef het meel met komijn, koriander en zout in een grote kom. Roer het gistmengsel met de olie, yoghurt en het ei door het meel. Goed vermengen tot een zacht deeg. Kneed het deeg vervolgens op een met bloem bestrooid werkblad in 10 minuten tot een samenhangend geheel. Vet een kom lichtjes in, leg het deeg erin en dek af met een stuk ingevet huishoudfolie. Laat op een warme plek 45 minuten rijzen, in ieder geval tot het in volume verdubbeld is. Verhit een zware koekenpan op hoog vuur een paar minuten voor. Sla op je werkblad de luchtbellen uit het deeg en verdeel het in 4 stukken. Vorm van ieder stuk een ovaaltje en rol het verder uit in traanvorm met een dikte van ongeveer 3 mm. Bestrijk één kant heel licht met olie en leg met de ingevette kant naar beneden in de hete pan. Bestrijk nu meteen de bovenkant ook met een pietsie olie. Al gauw verschijnen er grote luchtbellen, het moment om te draaien. Laat nog heel even bakken, maximaal een minuut. Leg op een bord en bedek met een theedoek. Bak de rest op dezelfde manier. Iedere pan is anders, iedere hittebron is anders ingesteld. Mocht je ze gaan maken gebruik de eerste dan even als proefexemplaar. Ze zijn snel klaar maar moeten nog wel zacht zijn. We zijn nogal eens geneigd te denken dat het dan nog niet gaar is van binnen maar geloof me dat is het in sneltreinvaart.

In de oven bakken?
Schuif je bakplaat in de oven en verwarm de oven zo heet mogelijk voor, 250 graden is ideaal maar minimaal 230 graden. Om die temperatuur vast te houden en de bakplaat zo heet mogelijk te krijgen doe je dat een kwartier. Rol in de tussentijd de naan. Je hoeft ze nu niet te bestrijken met olie. Leg ze vervolgens op de gloeiendhete bakplaat en bak 3, hooguit 4 minuten. Blijf erbij en houd ze goed in de gaten!