Mascarpone zelf maken

Ingrediënten:
450 ml vloeibare room van goede kwaliteit (ongeveer 30% vet)
15 ml citroensap
Kaasdoek

Bereiding:
Begin met het verwarmen van de vloeibare room in een bain-marie in een roestvrij stalen kom.
Als het 82 ° C bereikt, voeg het citroensap toe, goed mengen. De crème zal ongeveer zo dik worden als Engelse room. Nog een paar minuten au-bain-marie laten.
Haal de bain-marie van het vuur en laat afkoelen. Ze als het afgekoeld is ongeveer 12 uur afgedekt in de koelkast.
Tijdens deze rust zal de crème nog dikker worden.

Doe een steriele kaas of neteldoek in een zeef of vergiet, plaats deze boven een bak. Vervolgens de kaasmassa in de neteldoek om te laten uitlekken.
Een beetje feeling heb je nu nodig om te beoordelen hoelang, bij mij was het na 5 uurtjes voldoende uitgelekt. Grotere hoeveelheden hebben langere uitlektijd nodig.

Klaar is de zelfgemaakte Mascarpone. Het is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten bak in de koelkast.