Martabak Telor met Atjar

4 stuks

Ingrediënten:
Deeg:
150 gr tarwebloem
75 ml water
2 tl zout
1,5 el arachide of zonnebloemolie
beet olie extra om het deeg in te smeren

Vulling:
150 gr rundergehakt
kerrie (naar smaak)
1/2 el sambal (naar smaak)
peper
zout
2 teentjes knoflook
2 a 3 sjalotjes of 1 ui

3 lente-uitjes
4 eieren
olie om te bakken

Bereiding:
Start met het deeg geruime tijd van te voren in verband met de rusttijd.

Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
Doe hierin het water en zout en vermeng dit met een lepel.
Voeg de olie toe en begin met de hand goed te kneden tot dat het een egaal en mooi glad deeg geworden is. (+/- 10 minuten)
Maak er een bolletje van en smeer deze met een beetje olie in, zet de beslagkom omgekeerd over het deeg en zet dit 1 uur aan de kant. (het deeg mag namelijk niet uitdrogen)

Snipper de sjalotjes of de ui fijn.
Snijdt knoflook fijn.
Doe beetje olie in de pan en bak hierin de knoflook even aan en doe de sjalotjes/ui hierbij en bak deze glazig.
Doe het gehakt erbij en bak deze rul, voeg kerrie, sambal, peper en zout naar smaak toe.
Zet dit deel van de vulling in een bakje apart.

Snij de lente-uitjes in smalle ringetjes en zet deze ook apart.

Als het uur om is kneed het deeg weer even door en maak een rol, verdeel de rol in 4 stukken (+/- 60 gr p/st)
Maak elk bolletje nogmaals 'vettig' met wat olie en zet weg tot vlak voor de verwerking. (Maak je het deeg voor de dag erna dan kan je de bolletjes ook onder de olie zetten of na het invetten met olie in vershoudfolie wikkelen en op een koele plaats zetten. Deeg dan wel weer op kamertemperatuur laten komen, min 2 uur)

Het afbakken:

Neem 1 bolletje en rol deze zo dun moglijk uit.
Verwarm een flinke scheut olie in de ruimste koekepan die je hebt.

Meng 1 ei, 1/4 van het gehaktmengsel en 1/4 van de lente-uiringen in een mengbeker/kommetje door elkaar.

Leg het uitgerolde deegvel voorzichtig in de koekepan en doe de vulling in het midden op het deeg.
vouw boven en daarna de zijkanten en onderkan naar elkaar toe zoals een enveloppe.
Is de onderzijde een beetje gekleurd keer de Martabak om, herhaal dit keren diverse malen totdat de Martabak mooi goudbruin is, zet de temperatuur niet te hoog anders is de koek donker en het ei binnenin nog rauw.

Herhaal dit proces voor de overige 3.

Martabak is heerlijk als snack maar ook als bijgerecht bij de rijsttafel. Een Atjar (rauwkost in het zuur) is een goede begeleiding.

Mijn Atjar bestaat uit.

1 geschilde komkommer.
1/2 wortel
1/2 rode ui
150 ml lauw water
sap van 1 limoen
10 kleine pepertjes / cabe rawit (voor de liefhebber)
suiker naar smaak

Snij komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten en snij de helften nogmaals in de helft en vervolgens in kleine schijfjes.
Snij de wortel in dunne plakjes en daarna in kleine reepjes
Ui in dunne schijfjes
De pepertjes in dunne ringetjes
meng het lauwe water met de sap van de limoen en de suiker en giet dit over het groentemengsel.
Het lekkerste is als dit een tijdje kan intrekken.