Marokkaans brood

marokkaans-broodIngrediënten deeg:
400 gr bloem
150 gr fijne semolina (griesmeel)
25 gr verse gist
250 ml lauwwarm water
2 eetl. zonnebloemolie
1 theel. zout
1 ei
2 eetl. sesamzaad
1 eetl. grof zeezout

Extra nodig:
theedoeken
bakpapier
bloem om te bestuiven

Bereiding:
Meng de bloem met de semolina. Maak een kuiltje in het midden en leg er de gist in. Schenk wat lauwwarm water op de gist en los hem een beetje op. Sprenkel de olie over de bloem en strooi het zout erover. Let op dat er geen zout bij de gist komt (dit verstoort het gistingsproces).
Meng de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel en voeg al knedend het overige lauwwarme water toe. Let op dat het deeg niet te plakkerig wordt.
Kneed in circa 20 minuten tot een soepel en zacht deeg.
Verdeel het deeg in 2 porties en laat het afgedekt met een dubbelgevouwen theedoek op een tochtvrije, warme plek rijzen en verdubbelen qua volume. Dit duurt circa 1,5 uur.

Bestuif je aanrecht met bloem. Leg een portie gerezen deeg op je aanrecht en druk het met bebloemde handen plat tot een rond brood van circa 2 centimeter dik. Herhaal met het andere gedeelte van het deeg. Laat de broden afgedekt met een theedoek nogmaals circa 30 minuten op een tochtvrije, warme plek rusten en licht rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Prik met je vinger een stoomgaatje in het midden van de broden, als een soort naveltje, en prik ze enkele keren in met een vork. Klop het ei los in een kom en strijk de broden lichtjes in. Bestrooi met sesamzaad en wat grof zeezout. Bak ze in circa 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bij een te kleine oven/bakplaat 1 voor 1 bakken.