Lemper

500 gr ketanrijst (kleefrijst)
2 koppen water
1 kopje dikke kokosmelk
250 gr fijngehakt varkens- of kippenvlees
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
2 eetlepels olie
2 daoen salam of laurierbladen
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 theelepels gemalen korianderzaadjes
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel trassi
enkele druppels citroensap
bananenbladeren

Als u geen verse bladeren van banaan kunt krijgen, kunt u in plaats daarvan aluminiumfolie gebruiken.

Was de rijst en laat hem uitlekken.
Doe de rijst in een pan, giet het water erop en breng het aan de kook.
Temper het vuur en laat alles 15 minuten zachtjes koken.
Meng 3/4 kop kokosmelk met 1/2 kop water.
Laat het mengsel warm worden, maar breng het niet aan de kook en giet het over de rijst.
Schep alles goed door elkaar en laat de rijst nog 5-10 minuten koken tot de rijst het kokosmengsel volledig heeft opgenomen.
Laat de rijst daarna afkoelen.
Strooi wat zout en peper over het vlees en schep alles goed door elkaar.
Verhit de olie in een wok en bak er de knoflook en de daoen salam in.
Voeg er daarna de koriander, komijn, kurkuma en trassi bij en bak dit goed tot de trassi is opgelost.
Doe er dan het vlees bij en laat alles al omscheppend bakken tot het vlees een mooie bruine kleur heeft.
Roer er dan de rest van de kokosmelk door en laat alles op zacht vuur pruttelen tot het grootste deel van het vocht is verdampt.
Voeg het citroensap toe en doe er naar smaak wat zout en/of peper bij.
Laat het gerecht daarna afkoelen.
Leg de bananenbladeren op een werkblad uit en schep er een grote lepel rijst op.
Spreid de rijst uit tot een laagje van ±1 cm, schep daarop 1 eetlepel van het vleesmengsel en druk de rijst eromheen; de lempers moeten een cilindervorm krijgen.
Vouw er daarna het bananenblad om.
Leg de pakjes onder een hete grill en laat ze, onder regelmatig keren, ± 15 minuten roosteren.
U kunt de lempers ook in een stoompan of op de barbecue warm maken.
Laat ze hierna afkoelen en dien ze lauwwarm op.