Lamsrib uit Bordeaux


Ingrediënten:
1 lamsribstuk - 150 gram boter - 1 kg aardappels - 1 kg champignons - 4 teentjes knoflook 4 sjalotjes - 500 gram tomaten - 1 ui - 1 bouquet garni - peterselie - 2 dl bouillon - zout, peper

Bereiding:
Was wat peterselie en hak die fijn. Schil de aardappels en tourneer
ze in de vorm van grote hazelnoten. Maak de champignons schoon en ciseleer ze. Maak de tomaten concassée. Schil de ui en de sjalotjes en hak ze fijn. Schil de knoflook, pers twee teentjes uit en snij de andere in reepjes. Was het boeket garni. Smelt 30 gram boter in een pan en sauteer hierin de ui. Als hij kleur krijgt, voeg dan de tomaten toe, het boeket garni, zout en peper en laat op zacht vuur 15 minuten koken. Roer er af en toe in. Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de aardappeltjes, schud regelmatig met de pan. Als ze kleur krijgen tempert U het vuur, zet het deksel op de pan en laat de aardappeltjes gaar worden. Geef zout en peper over het ribstuk, steek er de reepjes knoflook in. Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin het ribstuk aan alle kanten bruin. Temper dan het vuur en laat het vlees 15 minuten per pond bakken. Smelt de rest van de boter in een pan en sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is. Strooi er de sjalot over en laat even goed sauteren. Geef er dan de geperste knoflook en wat gehakte peterselie bij. Haal het boeket garni uit de tomatensaus, wrijf deze door een zeef, zet ze op het vuur, geef er de bouillon bij en laat het 10 minuten koken. Leg het ribstuk op een voorverwarmde schaal, leg er aardappeltjes en champignons omheen geef er wat saus over en serveer de rest in een sauspan.