Lamsbout Richelieu


Ingrediënten:
1 lamsbout - 3 teentjes knoflook - 400 gram erwtjes - 150 gram boter - 125 gram gerookt borstspek - 1 ui - 4 kleine tomaten - peterselie - 400 gram aardappels - zout, peper , poedersuiker

Bereiding:
Was wat peterselie en hak die fijn. Snij het spek in juliënne.

Sauteer ze even in 40 gram hete boter, voeg er de erwtjes bij, sluit de pan en laat 20 minuten zachtjes stoven. Schil de ui, snij ze in dunne ringen en voeg ze samen met 1/2 eetlepel poedersuiker, zout en peper bij de erwtjes. Sluit de pan goed af en laat gedurende een uur heel zachtjes stoven. Schil de knoflook. Snij ze in de lengte in vieren en piqueer hiermee de lamsbout. Smeer de bout ruim in met boter. Geef er zout en peper over en leg hem in een ovenvaste schaal. Schuif deze in een oven van 210 graden C. en laat ze daar een uur. Verhit 40 gram boter in een pan. Snij de tomaten in tweeën en sauteer deze in de hete boter. Geef er zout en peper over. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Verhit de rest van de boter in een pan en sauteer hierin de aardappels aan alle kanten bruin onder af en toe schudden. Als de bout klaar is, trancheer ze dan in schijven. Leg deze midden op een voorverwarmde schaal, omring ze met de erwtjes, de halve tomaten en de aardappels. Strooi er wat peterselie over en serveer.