Kerstpudding met custard

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChristmas pudding

Ingrediënten:
Kerstpudding voor 6 personen
50 gr. roomboter
2 eieren
1 goudrenet in kleine stukjes

 50 gr. honing
25 gr. gehakte hazelnoten
100 gr. gedroogde abrikoos in stukjes
100 gr. rozijnen

75 gr. sultanas

100 gr. krenten

4 eetlepels zoete sherry
50 gr. lichte basterd suiker
75 gr. witte broodkruimels (gedroogd)
100 gr. gemalen amandelen
1/4 theel. gemalen kaneel
1/4 theel. gemberpoeder

mespunt gemalen kruidnagel
snufje nootmuskaat

rasp en sap van ½ citroen
boter om de vorm mee in te vetten
bakpapier
aluminiumfolie
grote pan kokend water waar de vorm in kan stomen

Bereiding:
Meng de abrikozen, rozijnen en krenten met sherry in een grote kom. Goed mengen, afdekken en een nachtje laten staan.

Smelt de boter en honing in een pannetje en haal van het vuur. Schil de appel haal het klokhuis eruit en snijd in kleine stukjes.
Meng de appel, hazelnoten, amandelpoeder, broodkruim en suiker door het fruitmengsel. Voeg de rasp en sap van de citroen toe en de specerijen.
Kluts de eieren en meng deze met het botermengsel door het fruitmengsel. Meng goed door.
Vet een vorm van 1 liter in met boter en leg op de bodem een stukje bakpapier. Zet een grote pan water op het vuur en zet hierin een stoommandje of iets anders waar direct de puddingvorm oppast en het deksel nog dicht kan.
Schep het mengsel in de puddingvorm en strijk glad. Vet een stuk bakpapier in die ruim over de vorm past en een stuk aluminiumfolie van dezelfde maat. Leg het bakpapier met de ingevette kant op de puddingvorm en leg hierover de folie. Bind de vorm goed dicht en vouw de aluminiumfolie terug.
Zet de vorm in de pan met kokend water en laat 4 uur dampen. Haal de folie en bakpapier eraf en laat afkoelen.

Vlak voor het opdienen kan de pudding even in de magnetron opgewarmd worden. In Engeland wordt de kerstpudding vaak geflambeerd met Rum.
Serveer de custard apart.

Kan 4 tot 5 dagen vooraf gemaakt worden. Gekoeld bewaren, invriezen kan ook.

Engelse custard

Ingrediënten:
5 eigelen
55 gr. basterdsuiker
half vanillestokje
350 ml volle melk
200 ml room
2 eetlepels drank naar keuze (Grand Marnier, Kahlua, Rum of Sherry) Optioneel

Bereiding:
Meng de eigelen en suiker met de mixer tot deze dik cremig is.
split the vanilla bean in half lengthways, scrape out seeds anSnij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadje met een mes uit.
Meng de melk, room, vanillestokje en de vanillezaadjes en breng deze aan de kook onder voortdurend roeren.
Als het kookt van het vuur af halen. Mix het eimengsel beetje voor beetje bij de melk-room en goed blijven roeren zodat geen klontjes ontstaan.
Nu mag het pannetje weer op een zeer zacht vuurtje en laat de saus binden in ongeveer 10 minuten, goed blijven roeren.
Blijft de saus aan een lepel 'hangen' dan is het goed. De custardsaus is nu klaar en eventueel kan u nu de likeur of drank toevoegen.

Mits gekoeld is de custard 2 à 3 dagen houdbaar.