Poolse Ham­lap­pen uit de oven

stek_wieprzowyIngrediënten

4 Hamlappen
2-3 el bloem
3 el olijfolie
3 blaadjes laurierblaadjes
2 uien, in ringen
250 ml witte wijn

Bereiding:
Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in 10 stukken. Bestrooi de hamlappen met peper en zout. Strooi de bloem op een bord en haal het vlees erdoor. Klop de overtollige bloem eraf. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit in een koekenpan steeds een scheutje olie en bak de hamlappen in 2-3 porties goudbruin aan. Neem het vlees uit de pan en leg het dakpansgewijs in de braadslede. Steek er de blaadjes laurier tussen. Fruit de uiringen in het bakvet en verdeel ze over het vlees. Schenk de wijn erbij en dek de braadslede af met aluminiumfolie. Stoof de hamlappen in de voorverwarmde oven in ca. 45 min. gaar. Neem de hamlappen met de ui uit de braadslede en hou deze warm. Zet de braadslede op het vuur en laat het stoofvocht tot de gewenste dikte inkoken (of schenk het vocht in een steelpan). Voeg peper en zout naar smaak toe. Leg 4 hamlappen op een schaal en verdeel er de ui met de saus over.

Variatie:

  • Vervang de witte wijn door bier
  • Roer 1 el appelstroop met een in blokjes gesneden plak gemberkoek door het stoofvocht en laat op matig vuur oplossen tot een volle gebonden saus met een rijk zoet accent.