Hachis Parmentier met Witlof

hachis-parmentierIngrediënten:
200 gram kruimige aardappelen, geschild
4 struikjes witlof, bladen losgehaald en in grove stukken gesneden
ruim 100 gram boter
2 uien, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook
fijngehakt 1 winterwortel
in kleine blokjes ¼ knolselderij
in kleine blokjes 4 takjes tijm, geplukt
500 gram rundergehakt, bijvoorbeeld van de nek
100 ml melk
1 eetlepel neutrale olie
100 gram cantharellen, schoon
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
flesje bier

4 kookringen

Bereiding:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en verwarm de oven voor op 160°C.
Verhit ondertussen 50 gram boter en fruit hierin de ui. Voeg een half teentje knoflook, wortel, knolselderij en tijm toe en bak het geheel op laag vuur.
Bak het gehakt rul en bak het samen met de groente ongeveer 10 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en wrijf ze door een fijne zeef. Roer er 50 gram boter en melk door zodat je een smeuïge puree krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
Zet de ringen op een ovenplaat en vet ze in met boter. Maak als eerste een laag puree, bedek deze met een laag van het vlees-groentemengsel en deze weer met een laag puree. Ga zo door tot de rand. Zet de plaat 35 minuten in de oven.
Verwarm ondertussen de olie in een koekenpan. Fruit een teentje knoflook en de sjalot aan. Blus af met een goede scheut bier. Laat het vocht inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Neem de cantharellen uit de pan. Laat de saus nog een beetje inkoken en schenk hem om de Parmentier.
Neem dezelfde pan, zonder schoon te maken, en voeg nog een scheutje bier toe. Roer met een houten lepel het aanbaksel uit de pan door het vocht en laat het een beetje inkoken. Verwarm hierin vervolgens de witlof en de cantharellen. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel cantharellen en de witlof over de parmentiers.