Grootmoeders Entrecôte


Ingrediënten:
4 entrecôtes - zout, peper - 100 gram zilveruitjes - 75 gram boter - 100 gram mager spek - 150 gram champignons - 600 gram aardappels - 2 takjes peterselie - 1 dl olie - suiker

Bereiding:
Was wat peterselie en hak die fijn. Schil de uitjes, doe ze in een pannetje, bedek ze juist met water, geef er wat suiker bij en kook ze op zacht vuur totdat alle water is verdampt. Er ontstaat dan een caramel, rol daar de uitjes goed door en leg ze op een bord. Snij het spek in juliënne. Maak de champignons schoon en snij ze in vieren. Verhit een eetlepel olie in een pan en sauteer hierin het spek zonder dat dit droogt. Haal het spek eruit en sauteer in dezelfde pan de champignons totdat ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan. Schil de aardappels, snij ze in brunoise van 1,5 cm. Smelt 25 gram boter in een pan en geef er een eetlepel olie bij. Als het heet is, geef er de aardappeltjes bij en sauteer deze gedurende 15 minuten onder vaak roeren. Smelt weer 25 gram boter in een pan en sauteer hierin snel de entrecôtes aan alle kanten bruin. Geef ze 3 minuten aan elke kant of langer als U ze niet rood wenst. Strooi er zout en peper over. Als de aardappels klaar zijn voegen we er het spek en de champignons bij, evenals de uitjes en laten even doorwarmen. Leg de entrecôtes op een voorverwarmde schaal, geef er het garnituur bij en strooi er peterselie over.