Griekse citroen-rijstsoep vegetarisch

Citroen rijstsoepIngrediënten:
8 flinke lente-uien
1 grote bos dille
1 bosje platbladige peterselie
1 eetlepel boter
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels rijst
1 liter groente- of kruidenbouillon
1 ei en 1 eidooier
het sap van 1 grote citroen
zout, versgemalen peper

Bereiding:
Snijd de schoongemaakte uitjes in niet te dunne ringen.
Hak de kruiden fijn.
Verhit de boter met de olie in een soeppan en bak de lente-uitjes op laag vuur zonder ze te laten kleuren.
Houd wat kruiden achter voor de garnering en bak de rest even mee.
Voeg de rijst en de bouillon toe en kook de soep in ± 15 minuten zachtjes gaar.
Klop het ei en de dooier goed los met het citroensap en roer er geleidelijk ± 2 dl kokende soep bij.
Giet het eimengsel al roerend in de pan en laat de soep, tegen de kook aan, zachtjes binden.
Blijf goed roeren en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap.
Strooi de kruiden erover en serveer in warme borden.