Gevulde Gans


Ingrediënten:



1 Gans (panklaar) - 15 g zout -1 kg Jonathans of 400 g appelen
en 200 g gedroogde pruimen of rozijnen (1 theelepel salieblaadjes) 200
g boter suiker
Bereiding:

De gans wassen en zouten; zonodig de traanklier wegsnijden. De
appelen schillen, in vieren snijden en van de klokhuizen ontdoen. Desgewenst
de geweekte pruimen of rozijnen en/of de kleingesneden salieblaadjes met
de appelen vermengen. De lichaamsholte van de gans hiermee vullen, daarna
de lichaamsholte dichtbin- den. De gans in de boter goudbruin en gaar braden,
liefst in de oven. Braadtijd 3   4 uur. (De gans is gaar als het vlees
bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat.) Bij de jus zoveel water
of pruimenweekwater schenken, dat bijna al het bezinksel oplost. Het vulsel
uit de gans nemen en deze laatste voorsnijden en opdoen als bij kalkoen
(** gevulde kalkoen), maar de gans in meer stukken verdelen. Het vulsel
op smaak afmaken met suiker en om de gans heen leggen.