Gekruide bananenchips

(12 personen)

2 grote onrijpe gepelde banen (500 gr) in schuine plakjes van 3 mm dik

Voor het kruiden:
4 theelepels paprikapoeder
2 theelepels chilipoeder
4 theelepels kurkuma (koenjit)
4 theelepels komijn (djinten)
een snuf zout

Om te frituren:
1 liter maïsolie

Meng alle kruiderijen en bestuif de plakjes banaan hiermee met een zeef of bloemstrooier.
Zorg dat de plakjes niet breken.
Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 120°C en bak de plakjes banaan in porties ± 1/2 minuut.
Laat ze in een draadzeef uitlekken en bak ze nog eens, maar kort, krokant en goudbruin als chips.
Laat ze weer in de zeef uitlekken en leg ze daarna op keukenpapier.
Serveer ze warm of koud.

Seroendeng

500 gr geraspte kokos
2 teentjes knoflook
1 grote ui
11/2 eetlepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1/2 theelepel gemalen laos
1/2 theelepel trassie
1/2 theekopje asemwater
2 eetlepels suiker
zout
250 gr gezouten pinda's
2 blaadjes daoen salam
2 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh (of wat poeder)

Maak de ui en de knoflook fijn en meng ze met de andere kruiden door de kokos.
Meng er het asemwater met suiker en zout door.
Doe wat olie in een grote pan of wok en laat onder voortdurend omscheppen de kokos met de toevoegingen op laag vuur lichtbruin worden.
Voeg de pinda's toe en bak ze een paar minuten mee.
Als de seroendeng nog klef blijft terwijl ze lichtbruin is, kan ze in de oven op de laagste stand worden verwarmd (vochtverlies), afgedekt met geperforeerd aluminiumfolie.
Laat de seroendeng Goed afkoelen en bewaar hem in goed afgesloten potjes.