Garbure Béarnaise

garbure(6-8 personen:)

Garbure is een dikke maaltijd-groentesoep die zo heet in de Béarnais, een streek in de Pyreneeën..

1 dikke plak (200 gr) jambon de Bayonne
400 gr petit salé (zuurkoolspek kan ook)
wat peterselie, tijm en laurier
7 peperkorrels
400 gr aardappelen
400 gr wortelen
200 gr meiraapjes
2 preien
1 heel grote ui (of 2 kleine, het moet ± 300 gr zijn)
2-3 fijngehakte tenen knoflook
1 groene kool
1 groot blik cassoulet
zout en peper naar smaak

Breng de ham, de petit salé, de peterselie, tijm en laurier en de peperkorrels (zonder zout) met 21/2 liter water aan de kook.
Schuim de bouillon af en laat hem op laag vuur ± 11/2 uur trekken.
Maak de groenten schoon en snijd ze in grote stukken.
Gebruik van de groene kool alleen de lichtgroene bladeren.
Als u de donkergroene bladeren ook wilt gebruiken, breng dan een pan water aan de kook, blancheer ze 3 minuten, spoel ze met koud water af en laat ze uitlekken.
Doe de aardappelen, de wortelen, de meiraapjes en de knoflook in de pan en laat ze 30-45 minuten koken.
De soep wordt het lekkerst, als u hem tot zover klaarmaakt, laat afkoelen en kort voor het eten afmaakt.
Doe de prei, de kool en de cassoulet in de soep, breng hem weer aan de kook en laat hem nog 15-30 minuten op een zacht pitje staan.
Voor het opdienen de botten en de stukken vlees uit de soep, doe de botten weg en doe de in stukken gesneden vlees terug in de Garbure.
Er horen stevige stukken donker brood bij.