Gamba's naturel

Verhit in een wok op hoog vuur een scheut olijfolie (olijfolie is tot 225°C te verwarmen, waardoor het vlees snel wordt verhit en minder vet opneemt).
Doe, als de olie dampt, een boeketje van lente-ui (= bos-ui), prei en wortel in de pan en voeg snel daarna de gamba's toe (maximaal 5 per keer, anders koelt de pan teveel af).
Draai de gamba's om als ze ook aan de zijkant roze worden; even daarna zijn ze klaar.
Serveer ze bijvoorbeeld met Surinaamse rijst en een gemengde salade. Deze zijn beide neutraal van smaak, zodat de gamba's nog beter tot hun recht komen.
Als het afgewerkte boeket niet erg zwart is geworden, kunt u het uit de pan nemen en door de rijst mengen.

Tip: Haal voor de verwerking de darm uit de gamba's.
Procedure: Neem een scherp, niet gekarteld mes en steek dit met de snijkant naar de staart maximaal 1/2 cm in de rug in het eerste segmentje onder de kop. Maak een snede tot het laatste segment voor de splitsing bij de staart. Als u het open ruggetje nu iets open trekt, ziet u een zwart lijntje lopen. Dit is de darm en die smaakt bitter. Peuter het darmpje er met de mespunt in het midden uit en trek het zo met uw vingers los, dat
ook het deel onder de kop mee komt; dus parallel aan de gamba, richting staart. Doe hetzelfde naar de andere kant en de gamba is schoon.
Als u wat dieper insnijdt, krult de gamba bij het bakken, maar hij neemt dan wel meer olie op.