Feuerzangenbowle

Feuerzange-alternatief2 flessen rode (tafel)wijn
de schil van 1 sinaasappel
4-8 kruidnagels
1 pijpje kaneel
het sap van 1 citroen
1 Zuckerhut van 250 gr (dit is een kegelvormig geperste grote suikerklont)
1/2 fles rum (35-50%)

Prik de kruidnagels in de sinaasappelschil en verwarm deze samen met de rode wijn, de kaneel en het citroensap langzaam, maar laat het niet koken.
Verwarm de rum voor.
Leg de Feuerzange dwars over een pan en leg de suikerkegel erop
Giet dan lepel voor lepel de rum over de suiker en flambeer het geheel.
Laat het vloeibare, brandende rum-suikermengsel in de pan druipen.

Neem geen Rum met een alcoholpercentage van 80%, omdat de suiker dan meer karameliseert in plaats van te druipen.

Alternatief voor kleingebruikers:
maak de Glühwein klaar, giet hem in een (vuurvast) glas of mok, leg er een
grote vork over, leg daar een paar klontjes suiker op, lepel er warme rum
over en flambeer die.