Hollandse erwtensoep

(4 liter erwtensoep)

1000 gr gedroogde spliterwten (2 pakjes)

Voor de bouillon:
4 liter water
400 gr krabbetjes
1 hamschijf
1 mergpijpje
400 gr runderpoelet
Tijm
Laurierblad
Lavas
Kruidnagel

Vooer de erwtensoep:
400 gr knolselderij
400 gr prei
Selderijgroen

200 gr ui (optioneel)
100 gr aardappelen (optioneel)
200 gr wortelen (optioneel)
Peper
Zout

Bereiding:
Zet het water op in een grote pan en voeg het vlees toe in het nog koude water. Dat breng je aan de kook met verse groenten en kruiden: prei, wortel, ui, bladselderij, tijm, foelie, peperkorrels. Laat het niet echt meer koken, tegen de kook aan is het beste. Schep af en toe het grijze schuim er vanaf. Na ongeveer 3 uur heb je een heerlijke bouillon die als basis gaat dienen voor de erwtensoep.

Schep het vlees eruit en zet deze apart, de groente en kruiden hebben hun werk al gedaan en gaan weg. Eventueel de bouillon zeven.

Zet de pan bouillon terug op het vuur en voeg hier de spliterwten aan toe. Na 10 minuten de kleingesneden knolsederij en gesneden prei erbij.
Wil u er ook wortel, ui en aardappel bij, dan voeg die toe als de soep weer tegen de kook aan is. Deze laatste groente is echter optioneel, in de traditionele 'Hollandse snert' horen ze niet thuis. De erwten hebben een gaartijd van 1 a 2 uur.

Snij het uit de bouillon geschepte vlees klein. Doe het vlees terug in de soep, nog 10 tot 15 minuten verwarmen. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en wat zout en strooi er nog wat fijngehakt selderijgroen over.

Lekker met roggebrood en spek.

Het is even wat werk maar het is echt zoveel lekkerder dan ..... en invriezen is geen enkel probleem.