Engels gevlochten brood


Ingrediënten:
375 gram bloem - 20 gram gist - 1/8 l. lauwe melk - 60 gram suiker - 50 gram boter - 3 gram zout - 2 eieren - 100 gram marmelade - 50 gram rozijnen - 40 gram gehakte amandelen - 1 eetlepel suiker - 1 eetlepel water - 1 eidooier




Bereiding:
Los de gist op in de lauwe melk met 10 gram suiker en laat het rijzen. Voeg hieraan toe de gezeefde bloem, 50 gram suiker, de boter het zout en de eieren. Kneed het deeg flink en sla het op de bank soepel. Laat het afgedekt een 1/2 uur rijzen. Sla het neer en rol er een rechthoek uit van 35 cm. lang en 30 cm. breed. Verdeel het deeg in gedachte in 3 banen van 10 cm. Bestrijk de middelste strook met de marmelade en bestrooi dit afwisselend met rozijnen en de amandelen. De twee buitenste stroken horizontaal in repen
van 2 cm. snijden en deze per toerbeurt over het middelste vlak vouwen. Als het goed gebeurd ontstaat een soort visgraat figuur. Leg het brood voorzichtig in een ingevet broodblik van 35 cm lengte en laat het hierin 30 minuten afgedekt rijzen. Bestrijk het deeg met eistrijksel bestaande uit een eidooier losgeklopt met iets water. Bak het brood gaar in een oven van 200 graden C. in ongeveer 30 minuten. Kook 1 eetl. water met 1 eetl. suiker en bestrijk hiermee het brood 10 minuten voordat de tijd verstreken is.