Ingrediënten:


1 eend – 1 kg zuurkool – 300 gram gezouten spek – 6 schijven knoflookworst – 3 uien – zout, peper – 4 kruidnagels – 25 jeneverbessen – 100 gram reuzel – 1 fles witte wijn – 1 bouquet garni – 300 gram gerookt spek – 3 kleine rookworstjes
Bereiding:
Was de zuurkool een of enkele keren in lauw water, naar gelang U hem zuurder of minder zuur wilt heb ben. Pers hem goed uit met de handen. Schil 2 uien en snij ze in dunne juliënne. Smelt de reuzel in een pan, zweet hierin de uien. Voeg de zuurkool erbij. Schil de laatste ui en piqueer met de kruidnagels. Voeg deze ui bij de zuurkool, evenals het bouquet garni, de jeneverbessen en de witte wijn. Geef er ten slotte als dat nodig is zoveel water bij dat de zuurkool net onder staat. Doe er zout en peper bij; sluit de pan af en laat een uur koken op zeer zacht vuur. Maak dan twee gaten in de zuurkool en doe in het ene het gezouten spek en in het andere het gerookte spek. Laat dan nog twee uur koken. 75 minuten voor het einde van de kooktijd braden we de eend, of aan het spit of in een oven onder vaker arroseren. Als de eend bijna klaar is, verwarm dan wat water en doe hierin de rookworstjes en de plakken worst, om op te warmen. Snij de eend in stukken, leg ze op een voorverwarmde schotel, omring ze met zuurkool. Snij het spek in plakken en leg ze om en om met worst op de zuurkool.