Brodetto all'Anconetana

brodettoIngrediënten:
1,5 kg verschillende soorten zeevis en schelpdieren (schoongemaakt)
3-5 el olijfolie extra vergine
bloem
3 tenen knoflook
1 ui (gesnipperd)
2 laurierbladen
1 gemarineerde peperoncino
500 g tomaten
1 el peterselie (fijngehakt)
zout
versgemalen zwarte peper
2 el wijnazijn
6 sneetjes witbrood

Bereiding:
Doe de schaaldieren met 2 el olijfolie in een pan en stoof ze zo lang tot de schelpen opengaan. Maak het vlees uit de schalen los en zet ze weg. Maak de vis schoon, snijd hem in stukken en wentel door de bloem. Verhit de rest van de olijfolie in een kasserol en voeg de gepelde knoflook, de gesnipperde ui, de laurierbladen en de peperoncino toe. Stoof alles 10 minuten en neem dan de knoflook eruit. Ontvel de tomaten, snijd ze in blokjes en doe die samen met de peterselie in de kasserol. Breng op smaak met zout en peper en laat alles nog eens 10 minuten stoven. Werk de saus door een zeef, doe hem terug in de kasserol en voeg de vis toe. Laat alles in een gesloten pan 15 minuten trekken totdat de vis gaar is. Voeg de schelpdieren en de azijn toe en laat nog vijf minuten pruttelen. Leg in elke soepkop een snee brood en schenk de vissoep erover.