Bourgondische Fazant


Ingrediënten:

1 fazant - 6 sjalotjes - 1 teentje knoflook - 125 gram boter - 2 uien - 1 grote wortel - 150 gram borstspek - 20 gram bloem - 1 dl bouillon - 5 dl bourgognewijn - mosterd - laurier tijmpoeder - gemberpoeder - kruidnagelpoeder - 24 champignons - zout, peper
Bereiding:
Schil en hak de sjalotjes. Schil en pers de knoflook. Schil en hak de uien fijn. Schil de wortel en snij ze in brunoise. Maak de champignons schoon. Snij het spek in vier stukken. Leg deze in een pan met water, breng het aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet het af en spoel het spek af onder koud water. Droog het af en snij het in brunoise. Snij de fazant in stukken. Hak het karkas klein. Smelt 40 gram boter in een pan. Sauteer hierin het gehakte karkas. Voeg uien wortel en spek toe. Als alles goed bruin is voeg dan de bloem toe. Laat ook deze bruin kleuren en geef er de rode wijn bij, zout en peper en een beetje van de vier specerijen: tijmpoeder, gemberpoeder, kruidnagelpoeder en laurierpoeder. Voeg er dan nog een lepeltje mosterd bij en de knoflook. Laat 30 minuten op zacht vuur koken. Het moet tot de helft reduceren. Smelt ondertussen 60 gram boter in een andere pan en sauteer hierin de stukken fazant samen met de sjalotjes bruin. Sauteer de champignons in de rest van de boter, geef er zout en peper over. Passeer de saus onder druk.
Voeg ze bij de fazant en laat nog 35 minuten zachtjes koken. Leg de stukken fazant op een
voorverwarmde dienschaal en omring ze met champignons.