Boulets à la Liégeoise

Luikse gehaktballetjes

luikse-gehaktballetjesIngrediënten:
300g rundergehakt
700g varkensgehakt
4 sneetjes brood (zonder korst) geweekt in melk
1 ui, fijngehakt
1 fijngehakte peterselie
2 eieren
zout
peper
nootmuskaat
paneermeel

Ingrediënten voor de saus:
4 uien
4 kruidnagels
2 laurierblaadjes
4 jeneverbessen
2 el echte Luikse stroop
handje krenten
rode wijnazijn
maïzena of beurre manié
1 lt vleesbouillon of twee blokjes vleesbouillon
tijm
4 el bruine basterdsuiker

Bereiding:
Kneed gehakt, geweekt brood, ui, ei en kruiden tot een homogeen mengsel.
Rol er balletjes van van rond de 120 gr of indien gewenst kleiner.
Bak in de oven in een beboterde braadslee, voor ongeveer 40 minuten voor de grote ballen en 25 voor ballen rond de 60 gr.

De saus:
Neem de braadjus van de gehaktballen, en bak hierin 4 gesneden uien.
Voeg tijm naar smaak toe en laat het even mee bakken.
Bruine bastersuiker toevoegen en even later carameliseren (niet te veel ander kan het bitter worden)
Blus af met de rode wijnazijn en de bakseltjes goed losroeren.
1 liter bouillon toevoegen en aan de kook brengen met 2 eetlepels luikse stroop. (indien geen echte luikse stroop voorhanden is dan zeker appel-perenstroop gebruiken)
Laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbessen toevoegen op smaak afmaken met peper en zout.
Ongeveer 30 tot 35 minuten laten pruttelen en de krenten toevoegen.
Tot slot de saus binden met een beurre manié of maizena.

Wordt in Luik traditioneel met frietjes of brood gegeten.produit_sirop_1