Bonenschotel met spek en stroop

Een stevig gerecht uit de pionierstijd van de Verenigde Staten en Canada.
Men dronk er toen zwarte koffie met suiker bij.
Een glas bier smaakt echter minstens zo goed.

500 gr witte bonen
250 gr doorregen spek
1 eetlepel tomatenketchup
1/2 kopje stroop
3 theelepels scherpe mosterd
2 eetlepels wijnazijn
1 eetlepel zachte paprikapoeder
1 ui
1 mespunt cayennepeper
zout

Week de bonen een nacht in ruim koud water.
Kook ze in het weekwater met wat zout 45 minuten, laat ze dan uitlekken in een zeef; vang het kooknat op.
Snijd intussen het spek in plakken.
Leg de helft in een vuurvaste vorm.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Roer 2 kopjes kooknat, de ketchup, de stroop, de mosterd, de azijn en het paprikapoeder tot een saus.
Schil de ui, hak die fijn, en roer hem door de saus.
Voeg de cayennepeper toe.
Schep de bonen in de vuurvaste vorm op het spek en giet de saus erover.
Leg de rest van het spek erop.
Bak het gerecht 40 minuten in de oven op de tweede richel van onderen.