Blanquette de veau op moeders wijze

blanquette de veauIngrediënten:
800 gram kalfsschouder
7 dl bouillon
2 wortels
1 ui
1 prei
1 stukje selderijknol
100 gram boter
1 eidooier
0,5 dl slagroom
30 gram bloem
150 gram champignons
1 kruidnagel
bouquet garni
16 kleine uitjes
1 citroen
peterselie
zout
peper

Bereiding:
Snij het vlees in niet te kleine bblokjes.
Maak wortels, prei en selderij schoon, snij ze in grove stukken en pers de citroen uit.
Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de stukken vlees, zonder dat ze bruin worden.
Schenk er de bouillon bij, voeg de gesneden groenten toe, het bouquet garni en zout en peper.
Schil de ui en piqueer ze met de kruidnagel. Voeg ook deze bij de rest.
Laat het op klein vuur zachtjes 1 uur en 15 minuten stoven. Maak de champignons schoon en sauteer ze in 20 gram boter gedurende 10 minuten.
Geef er zout en peper bij. Was wat peterselie en hak die fijn. Als het vlees gaar is, haal het dan uit de pan en passeer het nat.
Schil de kleine uitjes. Maak van de rest van de boter en de bloem een blanke roux, voeg hier het kooknat van het vlees bij, de champignons en de kleine uitjes.
Laat het 10 minuten zachtjes koken.
Meng ondertussen de eidooier met de room en een eetlepel citroensap.
Geef er dan een paar lepels saus bij, haal deze van het vuur en voeg de liaison bij de saus.
Doe het vlees in de saus en strooi er wat peterselie over.

Lekker met gebakken krieltjes.