Ayam opor

(witte kip; Javaans gerecht)

1 braadkuiken
1 stengel sereh
2 blaadjes daon salam
2 uitjes
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
1 schijfje citroen
1 theelepel djinten
1 theelepel ketoembar
1 theelepel suiker
1 theelepel trassi
3 dl kokosmelk
1 bouillonblokje en/of zout

Snijd de kip in stukken en kook ze gaar met een kwart liter water, de sereh en de daon salam in ca 25 minuten.
Als het water kookt, temper dan de warmtebron, zodat het vocht niet te snel verdampt.
Pel de uien, snipper ze en fruit ze samen met de fijngesneden knoflook in de olie.
Doe nu de gefruite uien en knoflook samen met de andere ingrediënten bij de kip.
Voeg de kokosmelk en het bouillonblokje toe en laat het geheel nu nog een hele tijd op een laag afgestelde warmtebron doorsudderen, zodat de kruiden goed intrekken.
Schep het telkens om en doe er zonodig wat water bij. Dit gerecht mag niet te droog zijn.
Geef er witte rijst, sambal en groente bij.