Ajam Bali

1 groot braadkuiken van ± 11/2 kg in 8 stukken
4 dl dunne kokosmelk
1 gesnipperde ui
1 eetlepel versgeraspte gemberwortel (eventueel djahé)
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 theelepels sambal oelek
4 gepofte en fijngestampte kemerienoten of amandelen
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels ketjap benteng manis
1 eetlepel bruine basterdsuiker

Maak de stukken kip met keukenpapier droog en wrijf ze in met wat zout.
Verhit 4 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak de stukken kip hierin aan alle kanten goudbruin.
Wrijf intussen de ui, knoflook, gemberwortel, sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken.
Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en fruit de pasta hierin onder voortdurend omscheppen.
Voeg daarna de suiker, het citroensap, wat zout en de dunne kokosmelk toe en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Leg de stukken kip in de saus en laat ze op matig vuur in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
Keer de stukken regelmatig om en schep er af en toe wat saus over.
Het is de bedoeling, dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.
Serveer met rijst en een groentegerecht.