Roken

rookovenJe van alles roken met een rookoven. Vis, vlees, groente, noten, kaas, paddenstoelen is allemaal in een rookoven te roken.

Roken van vis en vlees is gezond en past heel goed in een vetarm dieet. Er wordt namelijk geen vet of olie gebruikt om in te bakken. Roken met een rookoven is dus niet alleen leuk en gezond maar ook nog eens makkelijk om te doen.

Hoe werkt het?

Op de bodem van de bak strooi je de houtsnippers naar keuze (zie houtsoorten). Niet veel, een desertlepel is voldoende. Als je, like me, niet zo dol bent op schoonmaken, dan is het slim om op de bodem eerst aluminiumfolie te leggen met de glimmende kant naar boven. Vervolgens plaats je de lekbak op de houtsnippers en dan het rooster met gerecht op de lekbak. Plaats de oven zonder deksel op de warmtebron. Schuif de deksel op de oven zodra het begint te roken. De kooktijd begint.

Kooktijd/rooktijd:

Is heel erg verschillend. Dit hangt af van welke kookunit je gebruikt en welk gerecht je maakt.

Vis

  • Zeer geschikt voor rookoven: matig vette vis en vette vis als forel, heilbot, karper, verse haring en zalm. Andere vis kan ook, alleen wordt dat wat droger.
  • Reken bij vis op een rooktijd van 20 minuten per 500 gram.
  • Voor visfilet wat minder: 15 minuten per 500 gram. Leg visfilet met de velkant op het rooster en visfilet die snel uit elkaar valt op aluminiumfolie waarin je gaatjes hebt geprikt.
  • Indien de vis na deze tijd nog niet gaar is, laat hem dan verder gaar worden onder de grill, in de magnetron of door te bakken of te stomen.
  • Gepelde garnalen, scampi’s, enzovoorts, rook je maar kort, maximaal 7 minuten. Anders worden ze taai en niet lekker. Leg deze ook op aluminiumfolie waarin je gaatjes hebt geprikt.

Kip & gevogelte

  • Zeer geschikt voor de rookoven: hele kip, kippepootjes, kipfilet, delen van kalkoen, hele parelhoen, enzovoorts.
  • Hele kip: maak een soort tent van alimiumfolie (dat wil zeggen leg de kip op het rooster en maak een bollende deksel van aluminiumfolie).
  • Reken op 25 minuten roken per 500 gram.
  • Grote stukken kun je het beste voorroken in de rookoven en verder gaarmaken in de grill of magnetron. Het behoudt de rooksmaak en het blijft hierdoor sappig. Trek de rooktijd van de braadtijd af.

Vlees

  • De bereidingstijd van varkens- en lamskoteletten, gehaktballetjes en saucijsjes is vrij kort: ongeveer 20 minuten per 500 gram.
  • Vlees met minder vet zoals ribkarbonaden, haaskarbonaden, varkensfilet, enzovoorts, kun je beter iets korter roken: ongeveer 10 minuten per 500 gram. En daarna verder gaar bakken of grillen.
  • Groot vlees eerst 20 minuten roken en daarna gaar bakken of grillen. Trek de rooktijd van de braadtijd af.
  • Vlees zoals biefstuk en rosbief, dat van binnen rood mag blijven, kun je korter roken. Afhankelijk van de dikte: 4-20 minuten.

Overige

  • Een plak kaas van ongeveer 100 gram rook je in 4 minuten. Leg de kaas wel op aluminiumfolie.
  • Gepelde amandelen en andere noten: ongeveer 5-10 minuten. Leg deze ook op aluminiumfolie waarin je gaatjes hebt geprikt.
  • Zaden als pijnappelpitten en sesamzaadjes: zie noten.
  • Eieren: hardgekookte eieren rook je enkele minuten. Niet te lang want ze worden als snel ‘rubberachtig’.
  • Groenten, met name harde groenten zoals bloemkool, broccoli, knolletjes, uiringen, knoflook: Rooktijd ongeveer 10-20 minuten.

Houtsnippers

Er zijn verschillende soorten houtsnippers verkrijgbaar in de betere kookwinkels. Hier een overzicht:

  • elzehout: geeft een volle maar zachte aroma smaak. Met name aan vis & gevogelte. Kan heel goed worden gemengd met vruchtbomenhout.
  • appelhout: zeer geschikt voor wild, vis en gevolgelte.
  • kersenhout: volle en zachte smaak. Goed voor elk gerecht.
  • walnootenhout: lekker bij spareribs of kipfilet.
  • eikenhout: klassieker, laat zich goed mengen met andere houtsoorten.
  • ahornhout: geeft zeer delicate smaak. Aanbevolen bij groente en kaas.
  • pecanhout: aanbevolen bij varkensvlees, wild en lamsvlees. Goed te mengen met andere houtsoorten.