Kruidenmengsels

Berbere (ethiopisch kruidenmengsel)
4 theelepels chilipoeder extra sterk of cayennepeper (of meer naar smaak)
2 theelepels fenegriekzaad (te verkrijgen in toko's)
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels kardamompoeder
2 theelepels zwarte peperkorrels
1 theelepel zout
mespuntje nootmuskaat
4 theelepels komijnzaad
3 theelepels knoflookpoeder
4 theelepels gedroogde basilicum.

Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn.
Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar.
Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voordurend roeren.
Maal het komijnzaad fijn.
Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe.
Meng alles goed door elkaar.

APPLE-PIE SPICE (voor 1 apple-pie-vulling)
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
1/3 theelepel gemberpoeder (djahé - Conimex)

Cajun kruiden - Eenvoudig
2 theelepels zout
2 1/2 theelepel paprikapoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel oregano (gedroogd)
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)

Cajun Kruiden - Uitgebreid
1 eetlepel paprikapoeder (mild)
2 1/2 theelepel zout
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel cayennepeper
3/4 theelepel witte peper
3/4 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel oregano (gedroogd)
1/2 theelepel tijm (gedroogd)
met als extra toevoegingen (en/of):
selderij - basilicum - dragon - komijnzaad - gemalen laurier (gedroogd, elk 1/2 theelepel)

Chilipoeder (Mild) - Chili Powder
3 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder (djinten - Conimex)
2 eetlepels oregano (gedroogd)
2 theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
1/2 theelepel knoflookpoeder

Chinees Vijf Kruidenpoeder - Cinq Epices - Five Spice Powder
2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels
8 stuks steranijs of 4 theelepels anijszaad
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel kaneelpoeder

Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Maal de peper, anijs en het venkelzaad in de mengbeker van de keukenmachine fijn. Zeef het mengsel en meng het met de andere kruiden.

Fines Herbes
gelijke delen peterselie, dragon, kervel en bieslook (of kervel en bieslook)

Garam Masala - Eenvoudig

1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels kardemompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Garam Masala - Uitgebreid
2 eetlepels zwarte peperkorrels
2 eetlepels komijnzaad
1 1/2 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 theelepel hele kruidnagels
1/2 eetlepel kardemomzaad (zonder peulen)
3 stuks pijpkaneel - in stukken gebroken

Verwarm de oven voor op 135 graden Celsius. Leg de kruiden op de bakplaat en bak ze 20 - 25 minuten, roer af en toe.
Laat afkoelen en maal de kruiden in de mengbeker van de keukenmachine tot een fijn poeder

Italian Seasoning Mix
2 theelepels basilicum - gedroogd
2 theelepels peterselie - gedroogd
1 theelepel oregano - gedroogd
1 theelepel uiensnippers - gedroogd
1/2 theelepel tijm - gedroogd
1/2 theelepels knoflookpoeder
1 mespunt zwarte peper - gemalen
1 mespunt salie - gedroogd

Kipkruiden mix - voor +/- 1 kg
2 1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
3/4 theelepel bonenkruid (poeder)
1/4 theelepel koriander (ketoembar- Conimex)
3/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zwarte peper (gemalen)
1/2 theelepel tijm (poeder)
1/2 theelepel basilicum (poeder)

Knoflookzout
3 delen zout + 1 deel knoflookpoeder

Provençaalse Kruiden
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
1 eetlepel marjolein (gedroogd)
1 eetlepel tijm (gedroogd)
1 eetlepel bonenkruid (gedroogd)
1/2 theelepel salie (gedroogd)
1 theelepel basilicum (gedroogd)

Speculaaskruiden (1)
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)

6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel anijszaad, gemalen of 4 anijsblokjes voor anijsmelk met de suiker in het recept voor de speculaas meewegen.

Speculaaskruiden (2)
(voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)

6 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel witte peper (gemalen)
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel anijszaad, gemalen of 4 anijsblokjes voor anijsmelk met de suiker in het recept voor de speculaas meewegen.

Mexicaanse Tacokruiden
2 theelepels uiensnippers - gedroogd
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel oreganopoeder ( = 1 theelepel gedroogde oregano)
1 theelepel zout
1 theelepel maïzena
1/4 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel komijnpoeder (djinten - Conimex)

Ras El Hanout
2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels
1 eetlepel gemalen cardamom
1 eetlepel gemalen foelie
1 eetlepel gemalen gember
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gekneusde venkelzaadjes
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen allspice (piment)
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gedroogde rode pepertjes, in schilfers
2 theelepels gemberpoeder
4 gekneusde kruidnagels
1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma, koenjit)
2 eetlepels gedroogde en gekneusde lavendel
2 eetlepels gedroogde en gekneusde rozenknoppen

Jamaicaanse Jerk
Kruiden/Marinade mix voor Kip, Vlees en zelfs groente

1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel allspice* (in Nederland bekend als “piment”) poeder
1 theelepel chilipoeder (bij voorkeur van Scotch Bonnet**)
1/4e theelepel versgemalen nootmuskaat
1/2e eetlepel donkerbruine basterdsuiker
2 teentjes knoflook, geperst
2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd
2 eetlepels limoen- of citroensap
3 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
Zout en versgemalen (zwarte) peper

Vermaal alle ingredienten tot een fijn poeder en bewaar in een goed afgesloten pot op een donkere en droge plaats.